Spoor ontboste gebieden op en zet ze letterlijk op de kaart met dit verslavende swipe-spel.

Wat ga je doen?

Maak een eigen profiel aan en begin na een korte oefenronde in Picture Pile met het vaststellen van ontbossing op luchtfoto's. Je krijgt een voor- en na-foto van een bepaald gebied te zien en geeft aan of er bos is gekapt. Voor elke foto die je de juiste kant op swipet verdien je punten; foto's die je fout hebt, zorgen voor minpunten. Goed opletten dus! De punten zijn gebaseerd op eerdere beoordelingen van de foto's. Om tot betrouwbare resultaten te komen wordt jouw invoer namelijk gecontroleerd door anderen. Heeft niemand ze eerder bekeken? Dan heb je geluk, en krijg je altijd een punt erbij. Er is voor de smartphone liefhebbers trouwens ook een app van het project gemaakt, verkrijgbaar op Android en iPhone.

Waarom doe je mee?

Door gebieden met ontbossing op te sporen, help je mee aan een wereldwijde kaart waar wetenschappers veel informatie uit kunnen halen. Ook worden elke week de drie deelnemers met de hoogste scores bekendgemaakt en op de winnaarslijst gezet. Als alle foto's beoordeeld zijn, worden uit deze lijst de uiteindelijke winnaars geloot. Zij maken onder andere kans op een smartphone, tablet en mini-tablet.

Wie kan meedoen?

Iedereen met internet. Picture Pile is zowel op de website als met een app te spelen.

Wie organiseert het?

Het Geo-Wiki project waar Picture Pile onderdeel van is, is een samenwerking tussen het International Institute for Applied Systems Analysis, de Hogeschool Wiener Neustadt en de Universiteit van Freiburg. Het Geo-Wiki project omvat een wereldwijd netwerk aan vrijwilligers en streeft ernaar de kwaliteit van bodembedekkingskaarten te verbeteren.