Wat is de rol van vetdruppeltjes in tumoren? Kijk naar microscopische foto's van tumorcellen en help mee het borstkankeronderzoek te verbeteren.

Wat ga je doen?

Je surft eerst naar de website van het project. Dat kan je doen door hier te klikken. Je krijgt links op je scherm foto's te zien van tumorcellen in borsten. Het is jouw taak om vetdruppels aan te duiden met een cirkel. Dat doe je door op de pen-tool te klikken en de omtrek aan te duiden. De vetdruppeltjes zijn vaak goed te herkennen door hun kleur en vorm. Zie je druppels aan de rand van de afbeelding die je niet kan omcirkelen? Dan duid je deze niet aan. Je kan steeds de Field Guide raadplegen voor meer informatie over hoe je dit project het best aanpakt.

Waarom doe je mee?

Ongeveer 1 op 7 vrouwen krijgt ooit borstkanker. Het vroegtijdig herkennen van een tumor verhoogt de kans op volledig herstel. De vetdruppeltjes in de cellen helpen de tumor waarschijnlijk met groeien, maar de exacte functie is nog niet helemaal bekend. Door de vetdruppeltjes te bestuderen, komen de wetenschappers meer te weten over hoe tumorcellen werken. Uiteindelijk zullen computers met deze afbeeldingen worden getraind om de vetdruppeltjes automatisch te herkennen. 

Wie kan meedoen?

Wil je je steentje bijdragen aan het kankeronderzoek? Heb je een pc die verbonden is met het internet? Dan kan je meedoen met het project Etch A Cell.

Wie organiseert het?

Etch A Cell is een project van onder meer Doug Mashek. Hij is professor aan het departement Biochemie, Moleculaire Biologie en Biofysica van de Universiteit van Minnesota en hoofd van het Mashek laboratorium. In het lab onderzoeken hij en zijn team de rol van vetdruppeltjes in de ontwikkeling van allerlei ziekten.