Koolmeesjes hebben het, door de verstedelijking, moeilijk om een gepast plekje te vinden om te broeden. Met het nestkastje dat je krijgt via dit project kan je deze kleine vogels een handje helpen. Ook scholen en rusthuizen kunnen meedoen.

Wat ga je doen?

Woon je in Sint-Niklaas of Dendermonde? Dan kan je je inschrijven en krijg je je eigen nestkastje. Het enige wat je moet doen is je nestkastje buiten installeren en vanaf 1 maart wekelijks controleren. Heeft een koolmeesvrouwtje jouw kastje gekozen om te broeden? Dan contacteer je de onderzoekers zodra de eieren zijn uitgekomen. Wanneer de jongen 10 dagen oud zijn, komen de onderzoekers de ouders ringen en meten. Zijn de jongen 15 dagen oud, dan krijgen ook zij een ring. Op het een feedbackmoment in de herfst krijg je informatie over de resultaten. Je mag het nestkastje houden en volgend jaar opnieuw meedoen.

Waarom doe je mee?

Om de onderzoekers een beeld te geven van het broedgedrag van stedelijke koolmezen. ‘Het broedseizoen van 2015 was rampzalig’, zeggen de onderzoekers, ‘er was sprake van veel sterfte’. Dit komt omdat jonge mezen vaak naar de stad trekken, omdat ze daar veel noten en zaden vinden. Wanneer ze jongen krijgen, hebben ze eiwitrijk voedsel nodig om de kleintjes groot te brengen, zoals rupsen en insecten. Die vinden ze niet genoeg in de stad, dus sterven veel vogels. Als we nog lang van de koolmeesjes in onze stadstuinen en bossen willen genieten, moeten we nu actie ondernemen. Je mag het nestkastje na afloop van het project overigens houden.

Wie kan meedoen?

Inwoners van Sint-Niklaas en Dendermonde. Anderen houden best deze website in de gaten, want het project wordt misschien verder uitgebreid. 

Wie organiseert het?

Jenny Delaet is doctor in de wetenschappen en gedragsecoloog. Ze voert onderzoek naar het functioneren van ecosystemen bij Groep Terec van de UGent en is beleidsmedewerkster bij ABLLO.

Ik doe mee

Reacties