Bestudeer bacteriekweekjes en ontdek of de microbiële organismen resistent zijn tegen antibiotica. 

Wat ga je doen?

Je krijgt afbeeldingen van bacteriekweekjes te zien. Bovenaan op de foto zie je petrischalen die niet behandeld zijn met antibiotica en waar de bacteriën vrij spel kregen om te ontwikkelen tot heuse kolonies. Onderaan zie je een reeks petrischalen die wel een behandeling kregen met antibiotica in een oplopende concentratie van links naar rechts. Het is aan jou om te onderzoeken in welke petrischaal de bacteriepopulatie het minst gegroeid is. Dit duid je eenvoudigweg aan in de keuzelijst langs de afbeelding. Deze link brengt je meteen naar de projectsite. 

Waarom doe je mee?

Bacterieresistentie is tegenwoordig een dreigend probleem voor de bevolking. Door het overmatig gebruik van antibiotica worden de pathogene wezentjes al snel resistent, waardoor de behandeling niets meer uithaalt. Het is van levensbelang dat dokters weten welke antibiotica nog steeds effectief is. Om dit te achterhalen worden bacteriën die infectieziekten veroorzaken zoals tbc opgekweekt in schaaltjes. De onderzoekers testen vervolgens met verschillende geneesmiddelen uit welke populaties overleven en welke worden uitgeroeid. Hoe sneller bepaalde medicatie ziekteverwekkende bacteriën kan doden, hoe sneller resistentie kan worden voorkomen. 

Wie kan meedoen?

Iedereen kan meedoen aan Bash the Bug. Je hebt enkel een computer met internetverbinding nodig.

Wie organiseert het?

Bash the Bug is een project van onder meer Philip Fowler. Hij is computer-biofysicus en CRyPTIC-hoofdonderzoeker. Hij ontwikkelde, schreef en testte de codes en software die de foto's van de petrischalen verwerken.