Katten en vossen bedreigen de typisch Australische langoorbuideldas. Help mee hun kwetsbare populatie te beschermen door videofragmenten te bekijken. 

Wat ga je doen?

Eerst ga je naar de website. Dat kan je doen door hier te klikken. Je krijgt dan korte fragmenten te zien van video's van langoorbuideldassen, een bijzondere groep Australische buideldieren. De video kan je afspelen door op play te klikken. Zie je een langoorbuideldas, dan is de eerste vraag of het dier een zender draagt rond de staart. Je duidt dit aan door op 'Yes', 'No' of 'Unsure' te klikken. Je duidt ook de snacks aan die de biologen verstopt hebben voor de dieren. De plaatsen zijn afgebakend met een steen of vlaggetje. Je geeft ook aan of er een langoorbuideldas of ander dier de snacks heeft gevonden. De onderzoekers vragen ook om op andere dieren te focussen. Weet je niet welk dier je ziet? Dan kan je uit de lijst kiezen. Let op! De oren van langoorbuideldassen lijken sterk op die van konijnen. Weet je niet zeker of je een konijn of langoorbuideldas hebt gespot, dan duid je voor de zekerheid langoorbuideldas aan.

Waarom doe je mee?

Langoorbuideldassen zijn Australische buideldieren. Ze zijn perfect aangepast aan een leven in de Australische woestijn. Water halen ze uit hun dieet van wortels, knollen, zaden en insecten. Ze graven diepe holen om overdag te schuilen voor de hitte. Voor de Europese vos en huiskat, dieren die oorspronkelijk niet op het Australische continent voorkomen maar werden geïntroduceerd door de mens, zijn ze de perfecte maaltijd. Het is belangrijk om hun populatie tegen deze exoten te beschermen. Door deel te nemen aan dit project, help je hun aantallen te monitoren. 

Wie kan meedoen?

Je kan meedoen als je een pc hebt die verbonden is met het internet, en als je Engels begrijpt. 

Wie organiseert het?

The Greater Bilby Sanctuary is een project van onder meer Neil Jordan. Hij is conservatiebioloog en geeft les aan de Universiteit van New South Wales. Hij werkt vooral rond gedragsecologie van een hele reeks aan dieren, gaande van meerkatten tot wilde honden. Hij focust voornamelijk op hoe dieren met geur communiceren.