Ga aan tafel met echte wetenschappers en debatteer mee over geneesmiddelenonderzoek en biologische databanken. 

Wat ga je doen?

Je schrijft je gratis in via deze link. De inschrijvingen eindigen op 25 november. Je zal mee plaatsnemen aan tafel met artsen, onderzoekers en geïnteresseerden zoals jij. Deze wetenschappers willen graag jouw mening horen over verschillende medische onderwerpen. Het debat is als het ware een omgekeerd wetenschapscafé, waar onderzoekers advies vragen aan burgers. Tijdens het debat zal het gaan over klinische studies, waar gewone mensen aan deelnemen om nieuwe medicijnen uit te testen voor ze bij het grote publiek terecht komen. Ook zal er worden gepraat over biobanking, het in een databank verzamelen van persoonlijke medische gegevens en lichaamsmateriaal zoals huid, speeksel en haar. Het debat vindt plaats in het restaurant van het UZ Gent, op de Dag van de Wetenschap (26/11), van 14 uur tot 17 uur.

Waarom doe je mee?

Je leert heel wat bij over klinisch onderzoek en wat er precies gebeurt met jouw medische gegevens. Je kleurt het debat met jouw advies en experts luisteren naar jouw mening. Ook mag je meebeslissen over het formulier waarmee mensen toestemming geven om hun gegevens of lichaamsmateriaal te delen. Na het debat wordt een verslag opgemaakt met jouw advies, waarmee de onderzoekers rekening houden wanneer ze lokale Europese beleidsmakers aanspreken.

Wie kan meedoen?

Je hoeft helemaal geen voorkennis te hebben om mee te doen. Een gezonde zin om te debatteren is genoeg.

Wie organiseert het?

Voor dit project slaan UZ Gent, de Universiteit Gent, de Dag van de Wetenschap en Technopolis de handen in elkaar. De hoofdonderzoekers zijn Sofie Bekaert en Pauline De Bruyne, beiden verbonden aan de UGent. Zij werken samen met verschillende experts.