Meet de hitte in Nijmegen
Neem deze zomer één à twee weken je eigen mini-weerstation met je mee. Je brengt zo de temperatuur in Nijmegen in kaart en helpt mee om de last van hittegolven te beperken.
Wat ga je doen?
Je start door je aan te melden via deze website. Wanneer er gedurende de zomer een warme periode aankomt (wanneer het regelmatig warmer is dan 25 graden), krijg je de vraag om één à twee weken een mini-weerstation mee te dragen wanneer je het huis uit gaat. Je kan het apparaat ophalen bij de Radboud Universiteit (campus Heyendaal) in Nijmegen of het wordt bij je thuis gebracht. Het weerstation is ongeveer zo groot als een pak speelkaarten en kan dus makkelijk aan je handtas of kleding gedragen worden met een clip die wordt voorzien door het project. Je kan het ook vastmaken aan je fiets.
Verder krijg je ook een ‘hittedagboekje’ mee. Je beschrijft er tijdens welke verplaatsingen je hebt gemeten (bijvoorbeeld van en naar het werk of de supermarkt), hoe warm het toen was naar jouw aanvoelen (van zeer heet naar zeer koud) en hoe comfortabel dat voor jou was. Dit kost je slechts enkele minuten per dag.
Je kan gedurende de hele zomer deelnemen. Ben je een tijdje op vakantie? Geen probleem, je kan gewoon later opnieuw gecontacteerd worden.
Waarom doe je mee?
Bij dit onderzoek help je om microklimaten in beeld te brengen. Dat zijn plaatsen in de stad die als het ware hun eigen klimaat hebben. Denk bijvoorbeeld aan grijze plekken met veel steen en asfalt. Die zijn door opvang en weerspiegeling van de zon vaak een stuk warmer dan groene plekken met bomen en gras. Aan de hand van je hittedagboek willen de onderzoekers de metingen van de weerstations dan weer vergelijken met jouw beleving van de temperatuur. Als er beter geweten is waar in de stad het (te) warm wordt in de zomer, kan men op die plaatsen inzetten op verkoeling. In het klimaat van de toekomst, waarin steeds vaker hittegolven zullen voorkomen, is dat belangrijk. Tot slot is je mini-weerstation ook verbonden met een app. Daarop kan je zelf de metingen volgen van de plaatsen waar je komt. Zo leer je heel wat bij over de zogenaamde microklimaten in jouw omgeving.
Wie kan meedoen?
Iedereen die in of rond Nijmegen woont kan meedoen.
Voor meer informatie kan je terecht op de website van het project.