Het VLINDER-project werkt via zelfgebouwde weerstations samen met scholieren om onderzoek te doen naar het klimaat.

47 Vlaamse scholen met in totaal meer dan 30.000 leerlingen helpen mee om te onderzoeken welke invloed de directe omgeving en het landgebruik uitoefenen op het klimaat. Lokale omstandigheden, zoals de nabijheid van water, bomen of bebouwing, hebben namelijk een effect op de atmosfeer. Om de invloed van de directe omgeving zoveel mogelijk te beperken, worden weerstations doorgaans op het platteland geplaatst. Dat heeft als nadeel dat de omgevingsinvloed een blinde vlek blijft voor meteorologen.

VLINDER wil die blinde vlek aanpakken en het lokale weer bestuderen in verschillende gebieden, waaronder stedelijke, bosrijke en industriële omgevingen. Voor de onderzoekers was het logistiek onmogelijk om deze operatie op grote schaal zelf te organiseren en uit te voeren. Daarom riepen ze de hulp van secundaire scholen in.

Massale interesse

Tot eind april 2019 konden scholen zich inschrijven voor het VLINDER-project. De scholen reageerden massaal op de oproep van de Universiteit Gent deel te nemen aan het onderzoek. In totaal meldden 160 scholen zich aan. De scholen werden aangemoedigd om voorstellen te doen voor boeiende locaties om de weerstations te plaatsen. Op basis van deze voorstellen maakten de onderzoekers een selectie. De deelnemende scholen werden op dinsdag 11 juni bekend gemaakt. In oktober 2019 volgen er demosessies per regio en op 1 december starten de metingen van het VLINDER-netwerk. De scholen zullen in totaal 56 weerstations bouwen, verspreid over Vlaanderen en Brussel. Het gevormde meetnetwerk is uniek in de wereld. 

Leerlingen worden wetenschapper

De leerlingen van de geselecteerde Vlaamse secundaire scholen worden bij het hele onderzoek betrokken. Zo maken ze kennis met de werking van een wetenschappelijk project. Ze zullen de weerstations helemaal zelf uitbouwen en plaatsen op een interessante locatie, waarna ze de metingen opvolgen en de data analyseren. Ook worden er lessen rond het weer en het klimaat aangeboden door de organisatie van het VLINDER-project. De hele deelname is overigens volledig gratis. Het is mogelijk om de data online te volgen wanneer het netwerk actief is. Elke 5 minuten worden de waarden geüpdatet. 

Hier vind je meer informatie over het vlinderproject.

Wie organiseert het?