Bepaal, samen met je klas, hoeveel vitamine C er in fruitsap zit.

Wat ga je doen?

Je schrijft je met je school in via deze link (klik op 'join project). Je hebt een vitamine C-tablet nodig waarvan je de hoeveelheid vitamine C kent, bijvoorbeeld 250 mg/tablet. Je hebt water nodig, een lepel, een maatbeker, een pipet, plastic bekers, keukenhanddoeken, povidonjodium, een markeerstift, potlood en papier en ten slotte een assortiment aan fruitsappen. Hierna maak je een zetmeel- en een vitamine C-oplossing. Hoe je dat precies doet, lees je op de website. Hierna ga je met de hand titreren: je voegt 5 ml vitamine C-oplossing toe aan 5 ml van de zetmeeloplossing in een plastic beker. Daarna voeg je 20 ml water toe. Met een pipet voeg je druppels povidonjodium toe tot de vloeistof zwart-blauw begint te worden. Belangrijk: tel hoeveel druppels je toevoegt tot je een kleurverandering ziet. Zo kun je naderhand uitrekenen hoeveel vitamine C er in je oplossing zit. Dat doe je door het aantal druppels te nemen en dit te delen door 5. De uitkomst is het aantal druppels voor 1 mg vitamine C. Herhaal dit 3x om een gemiddelde te bekomen. 

Waarom doe je mee?

Een tekort aan vitamine C heeft veel gevolgen voor de gezondheid. Zo is het mogelijk om scheurbuik te krijgen, een ziekte waar veel zeelieden vroeger mee te maken kregen door hun ongezonde dieet. Vitamine C is belangrijk voor het helen van wonden, voor je immuunsysteem, om ijzer uit je voeding op te nemen en om je huid, botten en bindweefsel gezond te houden. Het zit in citrusvruchten, bessen, kiwi's, tomaten en zelfs enkele groenten zoals spruitjes en broccoli. Het project Space Survey iaat kinderen kennismaken met de basis van chemie, namelijk titreren

Wie kan meedoen?

Space Survey is een project voor kinderen vanaf 6 jaar. Je hoeft geen gigantisch laboratorium in te duiken om mee te kunnen doen: een paar benodigdheden die je makkelijk kan verkrijgen zijn voldoende. Je kan je resultaten uploaden op de website wanneer je klaar bent. 

Wie organiseert het?

Space Survey is een project van Anecdata, een burgerwetenschappelijk platform dat data verzamelt van verschillende projecten over de hele wereld.