Red bedreigde dieren door foto's gemaakt met warmtecamera's te analyseren. 

Wat ga je doen?

Je krijgt beelden te zien die gemaakt zijn met technieken uit de sterrenkunde. De beelden zijn gemaakt van omheinde terreinen met neushoorns, antilopen en af en toe een mens. Op de foto's zie je de lichaamswarmte van dieren als witte of gele 'hotspots', vergeleken met de koelere blauw-paarse omgeving. Ook objecten gemaakt door mensen zoals gebouwen en wegen kunnen oplichten op een zonnige dag. Het is jouw taak om de verschillende diersoorten op de foto's te identificeren en alle andere objecten te negeren. Wil je meer weten over hoe de dieren er op zulke afbeeldingen uitzien, dan kan je  terecht bij de veldgids. Om dieren aan te duiden klik je er met je muisaanwijzer op, waarna je kan kiezen uit een lijst met dieren. Het is de bedoeling dat je elk dier aanduidt. 

Waarom doe je mee?

De onderzoekers hebben hun mosterd gehaald bij astronomen en gebruiken technieken die in die sterrenkunde veelvuldig worden toegepast. De dieren lichten op, net zoals sterrenstelsels dat doen in de ruimte. Aan de hand van drones werden foto's gemaakt van een omheind terrein met neushoorns. De onderzoekers willen een systeem ontwikkelen dat dieren herkent op basis van hun thermische vingerafdruk. Jij helpt om dit systeem te verfijnen en verbeteren zodat het uiteindelijk kan worden ingezet om bedreigde diersoorten te redden.

Wie kan meedoen?

Je hebt enkel een pc nodig die verbonden is met het internet om te kunnen meedoen met Astro-Ecology. Je spreekt ook best een mondje Engels omdat het project volledig in het Engels is. 

Wie organiseert het?

Astro-Ecology is een multidisciplinair project dat samenwerkt met verschillende astrofysici, biologen, computerwetenschappers en ingenieurs. De onderzoekers bevinden zich hoofdzakelijk aan de Liverpool John Moores University in Groot-Brittannië.