Deel al je vragen over houtverbranding en wetenschappers gaan er samen met jou mee aan de slag.

Wat ga je doen?

Een kampvuur, een open haard, een kachel:ze zorgen voor houtrook. Houtverbranding roept steeds meer vragen op. Is houtrook wel zo goed voor onze gezondheid? Mag je zo maar overal hout verbranden en wat doe je bij overlast? Omdat steeds meer burgers bezorgd zijn over de mogelijke gevolgen voor de volksgezondheid en het milieu,hebben onderzoekers van de Universiteit Utrecht het project CHARRED opgericht. Je kunt meedoen met dit onderzoek van het begin tot het einde. Momenteel zijn de onderzoekers bezig met het verzamelen van onderzoeksvragen, zoals 'welke invloed heeft houtrook op mijn gezondheid?' of 'Hoe erg speelt huishoudelijke houtverbranding een rol in de luchtvervuiling van mijn leefomgeving?' Jij kunt je eigen vragen doorgeven via deze link. De volgende stap is om samen methoden en tools te ontwikkelen om de onderzoeksvragen te beantwoorden. Ten slotte wordt het onderzoek ook effectief uitgevoerd en worden de resultaten met alle deelnemers gedeeld.

Waarom doe je mee?

Er bestaat nog veel onzekerheid over het effect van houtrook op onze gezondheid en op het milieu. Ook bij burgers ontstaat er steeds meer bezorgdheid en de roep om degelijk wetenschappelijk onderzoek klinkt steeds luider. Momenteel bestaat er vooral onenigheid tussen de mensen die last ondervinden van houtrook en mensen die zelf graag hout stoken. CHARRED wil graag objectief alle vragen van burgers beantwoorden om het beleid mee te helpen ontwikkelen. 

Wie kan meedoen?

Iedereen uit Nederland die vragen heeft over houtrook en houtverbranding. Je zult betrokken worden bij alle stappen van het onderzoek.

Wie organiseert het?

Fleur Froeling is promovendus aan de Universiteit Utrecht. In haar onderzoek focust ze op omgevingsepidemiologie.

Ik doe mee

Image CAPTCHA
Geef hier de karakters uit de afbeelding in.

Reacties