Klasseer zonnevlekken en verbaas je over hun schoonheid. Dankzij de resultaten kunnen wetenschappers beter begrijpen welke invloed de zonne-activiteit heeft op onze aarde.

 Wat ga je doen?

Je klasseert zonnevlekken op basis van complexiteit. Je duidt dus niet de helderste of grootste, maar de meest ingewikkelde vlek aan. De vlekken zijn ingedeeld in verschillende klassen, gaande van alfa tot gamma. Zo omvat de alfagroep de meest eenvoudige types. Jij moet de meest complexe zonnevlek kiezen op 2 afbeeldingen. Voor het correct indelen van de afbeeldingen bestaan enkele richtlijnen.

Waarom doe je mee?

Zonnevlekken zijn variaties in het magnetische veld van de zon, die ook effect sorteren op onze aarde. Ze zorgen niet alleen voor het mysterieuze noorderlicht, maar kunnen ook onze radiocommunicatie en satellieten verstoren. De onderzoekers achter het project Sun Spotter willen achterhalen of de zonnevlekken al complex zijn als ze ontstaan, of evolueren naar een complexere staat naarmate ze ouder worden. Hoe meer mensen meespelen met Sun Spotter, hoe makkelijker het voor de wetenschappers wordt om de zonnevlekken in te delen en meer inzicht te krijgen in dit fenomeen. Computers zijn namelijk nog niet zo ver dat zij het klasseringsproces automatisch kunnen uitvoeren.

Wie organiseert het?

Sun Spotter is een project van een handvol wetenschappers, onder wie prof. Peter T. Gallagh (Trinity College Dublin) en David Pérez-Suárez (Space Weather Team van het Zuid-Afrikaanse ruimtevaartagentschap SANSA). Het project staat onder leiding van Paul A. Higgins (Trinity College Dublin).