Dit experiment wil bewijzen dat je wetenschappelijk onderzoek kan doen met slechts twee alledaagse voorwerpen: een verjaardagskaars en een smartphone.

Wat ga je doen?

Je meet de diameter en de lengte van de kaars die je voor het experiment gaat gebruiken. Vervolgens hou je de kaars horizontaal en steek je hem aan. Hou je smartphone bij de hand en zorg ervoor dat je een blad papier onder de kaars legt. Wacht tot er 10 druppels kaarsvet zijn gevallen voor je begint met het meten van de tijd. Start dan je timer en tel hoeveel druppels er vallen in exact 60 seconden. Blaas de kaars uit en laat hem een minuut lang afkoelen, schrijf je resultaten op en herhaal het experiment 3 keer. Vul je resultaten in op dit formulier.

Waarom doe je mee?

Tom Gordon vraagt zich af hoe accuraat we de tijd kunnen meten met een verjaardagskaars. Vroeger werden kaarsen namelijk gebruikt als timer, maar die kaarsen waren exact gekalibreerd. Ook hoopt hij aan te tonen dat het mogelijk is om een wetenschappelijk experiment tot een goed einde te brengen zonder ingewikkelde procedures of speciaal materiaal.

Wie kan mee doen?

Iedereen met een smartphone en een kaars en een basiskennis Engels.

Wie organiseert het?

Tom Gordon is wetenschapscommunicator en de coördinator van Kickstart Physics aan de faculteit natuurkunde van de universiteit van Sydney.