Draag bij aan de digitalisatie van de Belgische herbariumcollectie door etiketten te transcriberen tijdens een groeps-transcribathon. 

Wat ga je doen?

Je typt informatie van etiketten over van de plantencollectie, en krijgt hulp van specialisten. Je schrijft je eerst in voor de Zoomsessies via deze link. Na de inschrijving ontvang je de link voor Zoom in je mailbox. Er worden twee sessies georganiseerd voor beginners (15 en 16 oktober van 10 uur tot 12 uur) en twee sessies voor zowel beginners als gevorderden (15 en 16 oktober van 14 uur tot 16 uur). Je kan je inschrijven voor één of meerdere sessies. De beginnerssessie zal starten met een demonstratievideo. Daarna is het jouw taak om de etiketgegevens die bij de herbariumspecimens horen in te vullen in de juiste velden, samen met de herbariumspecialisten, op de website van DoeDat. De etiketgegevens bevatten bijvoorbeeld de naam van de verzamelaar, de verzamelplaats, de datum van het verzamelen en de wetenschappelijke naam van de plant.

Waarom doe je mee?

Het doel van de transcribathon is om de Belgische herbariumcollectie te digitaliseren via het platform DoeDat. Het project maakt deel uit van WeDigBio (Worldwide Engagement for Digitizing Biocollections), een wereldwijd initiatief waarbij op hetzelfde moment transcribathons worden georganiseerd. Zo wordt de digitalisatie van natuurhistorische collecties mogelijk gemaakt. Verzamelde planten worden gedroogd, en samen met de  verzamelgegevens bewaard in het archief van de Plantentuin. Zo wordt een groot deel van de Belgische flora vertegenwoordigd. De etiketten die bij elk specimen horen, bevatten een schat aan informatie. Ze vormen samen met het gedroogde plantenmateriaal het archief van het leven op aarde en spelen daarom een belangrijke rol bij het begrijpen, ontdekken en behouden van de Belgische biodiversiteit. Jij helpt mij om deze informatie toegankelijk te maken.

Wie kan meedoen?

Iedereen met een computer met een stabiele internetverbinding die tijd heeft op 15 of 16 oktober. Er zjn aparte sessies voor beginners en gevorderden. Je kan je inschrijven via deze link

Wie organiseert het?

Ann Bogaerts is wetenschappelijk manager en hoofd van het herbarium van Plantentuin Meise.

Ik doe mee

Reacties