Het gaat niet goed met de bijen in Nederland. Laat met de bijenradar aan onderzoekers weten welke bestuivers er in jouw tuin voorkomen en of je aardbeien goed bestoven worden.

Wat ga je doen?

Plant een aardbeiplant in je tuin of op je balkon en houd de bloemen goed in de gaten. Wanneer een bij je plant bestuift, maak je een foto en plaats je deze op de website. Als de plant vruchten heeft gekregen, leg je ook deze vast; hieraan kunnen de wetenschappers achteraf namelijk zien hoe goed de bestuiving is geweest. Al deze waarnemingen geef je door via je eigen account, zodat de bestuivers aan jouw aardbeiplantje gekoppeld kunnen worden.

Waarom doe je mee?

Je helpt mee om de bestuivers in de stad in kaart te brengen en kunt via de site hun waarnemingen terug zien en deze worden (op termijn) gecontroleerd. Ook wordt er op Facebook een 'aardbei beauty contest' georganiseerd, waarbij er een aantal prijzen zijn voor de gekste aardbeivormen!

Wie kan meedoen?

Iedereen die in Nederland woont. Het project gaat in mei van start.

Wie organiseert het?

Koos Biesmeijer is wetenschappelijk directeur van Naturalis Biodiversity Center en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doet onderzoek naar het functioneren van ecosystemen en ecosysteemdiensten. Hij is gespecialiseerd in onderzoek naar bijen en hoe zij bijdragen aan onze voedselproductie.

Ik doe mee

Reacties