Leer de verschillende soorten wolken onderscheiden en help op die manier wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van wolken op de aarde.

Wat ga je doen?

Als klas schrijf je je in via de website van S'COOL (Students' Cloud Observations OnLine) en vervolgens kunnen jullie buiten waarnemingen gaan doen. Het is belangrijk om hierbij rekening te houden met de momenten dat er een satelliet overkomt, zodat jullie observaties later vergeleken kunnen worden met de satellietbeelden - deze momenten kun je hier vinden. Noteer het soort wolken dat je ziet - de handleiding op de website kan hierbij erg nuttig zijn - en maak er eventueel nog een foto van. Schrijf ook op vanuit welke omgeving je naar de lucht kijkt: heeft het gesneeuwd? Staan de bomen in blad? Voor satellieten kan het soms lastig zijn om dit soort verschillen op te merken. Als jouw klas de juiste apparatuur in huis heeft - een thermometer, barometer (luchtdruk) en hygrometer (luchtvochtigheid) - kun je bovendien nog grondmetingen doen.

De resultaten van dit alles geef je via het account van de klas door op de website. Hier kun je ook de observaties van deelnemende scholen over de hele wereld vinden.

Waarom doe je mee?

Zelf leer je meer over wolken en wolkstructuren, maar de data die verzameld wordt, is ook van groot belang voor wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van wolken op ons weer en klimaat. De informatie die de deelnemers verzamelen is voor NASA een belangrijke bron om de gegevens van de satellieten goed te interpreteren.

Wie kan meedoen?

Dit internationale onderzoek is speciaal ontwikkeld voor schoolklassen in zowel het basis- als het middelbaar onderwijs. Kennis van het Engels is noodzakelijk.

Wie organiseert het?

Het CERES Science Team (Clouds and the Earth's Radiant Energy System) is onderdeel van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en doet onderzoek naar de warmtestralingen op de aarde.