Waarom hebben zebra's strepen? Speel mee met deze game en vergroot de wetenschappelijk kennis over kleurrijke dieren. 

Wat ga je doen?

Je krijgt een bewegend vakje te zien dat steeds gekleurd is in een bepaald patroon. Het kleurvakje stelt een gecamoufleerd insect voor dat met een hoge snelheid over een zwart-witte natuurafbeelding beweegt. Jij moet het insect aanklikken voor de tijd om is. Na het spel krijg je je score te zien, die je kan delen op Twitter en Facebook.

Waarom doe je mee?

De kleurrijke patronen van sommige dieren stellen wetenschappers voor een raadsel. De meeste prooidieren hebben een kleur die lijkt op hun omgeving, zodat roofdieren hen niet zo gauw ontdekken. Niet alleen zebra's hebben een vreemd patroon - als ze in grote groep bewegen, zou dit verwarring stichten - maar ook bepaalde soorten slangen en vissen. Door de game Dazzle Bug te spelen, krijgen de onderzoekers inzicht in wat het moeilijk maakt om een dier te verschalken - en dus hopelijk ook in de functie van de patronen.

Wie kan meedoen?

Iedereen met een computer en internetverbinding.

Wie organiseert het?

Dazzle Bug is onderdeel van het promotie-onderzoek van Anna Hughes (Cambridge University). David Tolhurst en Martin Stevens (University of Exeter) zijn haar promotoren.