Krijg meer inzicht in de problemen die je hebt met vervuilde lucht via de Ik heb last-app. Jouw input helpt bovendien om de rol van de lokale luchtkwaliteit bij luchtwegklachten in kaart te brengen.

Wat moet je doen?

In de gratis app geef je aan hoeveel last je hebt van je luchtwegen door met je vinger over het scherm van je telefoon te bewegen. Zodra je loslaat komt er een volgend scherm met daarop een aantal symptomen, zoals vermoeidheid, hoesten of problemen met je ogen. Je heeft aan waar je precies last van hebt, en je melding is compleet.

Om je meldingen terug te kunnen zien en ze ook te laten analyseren (waar heb je nu eigenlijk last van?) is het noodzakelijk om je locatie op te slaan. Je melding wordt vervolgens gekoppeld aan diverse omstandigheden, zoals de luchtkwaliteit, om zo een patroon in kaart te brengen. De wetenschappers hopen met dat patroon per persoon een voorspelling van de gevoeligheid voor verschillende componenten in de lucht te kunnen maken.

Waarom doe je mee?

Terwijl je de wetenschap meer inzicht geeft in luchtwegaandoeningen, krijg je zelf meer inzicht in je eigen klachten, en kun je daarnaast zien in hoeverre anderen er last van hebben.

Wie kan meedoen?

Iedereen in Nederland ... die een iPhone, iPod of iPad heeft. Helaas is er momenteel nog geen Android-versie van de app beschikbaar.

Wie organiseert het?

Dr. Joost Wesseling is senior onderzoeker bij het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en expert op het gebied van (lokale) luchtkwaliteit. Wesseling is geestelijk vader van de 'ik heb nu last'-app.

Ik doe mee

Reacties