Help mee de mentale weerbaarheid en veerkracht bij Brusselse jongeren te vergroten door mee te werken aan een nieuw preventieplan en lessenpakket.

Wat ga je doen?

Ben je scholier, ouder, leerkracht of wil je graag meehelpen om jongeren weerbaarder te maken? Schrijf je dan in voor het SMARTS-project. Je komt terecht in een focusgroep, waarin je met anderen samenwerkt om een preventieplan op te stellen op maat van de Brusselse jongeren. Het plan wordt daarna uitgerold over 17 scholen van de GO! Scholengroep Brussel, bij scholieren tussen 12 en 18 jaar oud, om het in de praktijk te testen. 

Waarom doe je mee?

Meer dan vier op de tien Brusselse scholieren kampt met psychische klachten. Door jongeren, ouders en leerkrachten samen te brengen, willen de onderzoekers van het SMARTS-project een preventieprogramma voor scholen uitwerken om de mentale weerbaarheid van de jongeren te vergroten. Er wordt samengewerkt om een lespakket op maat van de Brusselse jongeren te ontwikkelen. 

Wie kan meedoen?

Iedereen vanaf 12 jaar mag zich aanmelden, maar je moet voeling hebben met welzijn/veerkracht bij jongeren en een band met Brussel hebben. De studie loopt van april 2023 tot maart 2027. Inschrijven voor de focusgroepen kan van april 2023 tot juni 2023.

Het project valt onder de transversale einddoelen (eindterm gezondheid) onder de bouwsteen mentaal welbevinden opbouwen, onderhouden en versterken. Het lessenpakket zal worden gecreëerd in samenwerking tussen scholieren, scholen, CLB, Instituut Gezond Leven, SPMB, BRUCC en zal vermoedelijk 4-6 lesuren in beslag nemen.

Wie organiseert het?

Imke Baetens is doctor in de Psychologie, erkend gezinstherapeut en universitair hoofddocent aan de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel.

Ik doe mee

Reacties