Speel dit kleurrijke game en je helpt om de diagnose van malaria sneller en accurater te stellen. 

Wat ga je doen?

Je komt in een kleurrijke wereld terecht waarin je nagaat welke parasiet in welk bloedstaaltje zit. Geen paniek, je zal niet letterlijk herkenbare bloedvegen moeten analyseren. De plaatjes die je te zien krijgt, zijn microscopische opnames waarin je enkel de bloedcellen kan zien. In de bloedcellen zit de parasiet verborgen. Jij moet aanduiden tot welke van twee soorten jij denkt dat de parasiet behoort. Voor elk juist antwoord 'unlock' je de kleurrijke bellen en krijg je meer punten. 

Waarom doe je mee?

Malaria wordt overgedragen door de parasiet Plasmodium, die zich schuilhoudt in de malariamug. Om de diagnose te stellen, moet het aantal parasieten in een bloedstaaltje geteld worden onder de microscoop. Hoe meer parasieten, hoe ernstiger ziek de patiënt. Dit intensieve werk zorgt ervoor dat de diagnose tot wel een half uur op zich kan laten wachten en een goede diagnose is volledig afhankelijk van de ogen van de persoon achter de microscoop. De onderzoekers achter MalariaSpot denken dat een goede smartphone app dat misschien beter - en vooral sneller - kan. Met hun game verzamelen ze data om zo'n app te bouwen. 

Wie kan meedoen?

Iedereen die een mondje Engels begrijpt, en een computer met internetverbinding heeft.

Wie organiseert het?

MalariaSpot werd opgericht door Miguel Luengo-Oroz. Hij noemt zichzelf een 'antidisciplinaire wetenschapper', werkte voor de Verenigde Naties en hield onder meer al een TEDx-lezing over big data.