Benieuwd wat wetenschappers allemaal zien onder hun microscopen? Kijk nu mee met Microscopy Masters en help mee eiwitten te identificeren.

Wat ga je doen?

Je helpt mee om eiwitten te identificeren. Je krijgt verschillende afbeeldingen te zien die genomen zijn met een cryo-elektronenmicroscoop. Met deze relatief nieuwe techniek vriezen onderzoekers hun staaltje eerst in en bekijken het dan onder de elektronenmicroscoop. Deze techniek is zo precies dat de individuele atomen soms zelfs zichtbaar zijn. Jij moet op de plaatjes aanduiden waar de eiwitten zich precies bevinden. Je krijgt wel eerst enkele oefenrondes voorgeschoteld, want de wetenschappers willen fouten zo goed mogelijk vermijden.

Waarom doe je mee?

Je doet mee om deze nieuwe techniek nog meer te verfijnen. Wetenschappers willen via cryo-elektronenmicroscopie virussen, eiwitten en andere biologische staaltjes in ongekend detail bestuderen. Momenteel zoekt een computer tussen de duizenden afbeeldingen naar tekenen van eiwitten of virussen, maar computers zijn nu eenmaal minder goed in het visueel onderscheiden van objecten dan mensen. De automatische computerprogramma's zien ruis vaak aan voor nuttige objecten. De onderzoekers hebben daarom jouw hulp nodig. De wetenschappers willen fouten voorkomen omdat de kleinste incorrecte aanduiding grote gevolgen kan hebben. 

Wie kan meedoen?

Iedereen met een computer en internetverbinding kan meedoen met Microscopy Masters.

Wie organiseert het?

Microscopy Masters is een onderzoek van Corey Dambacher en Gabriel Lander, beiden werkzaam in het Lander lab van het Scripps Research Institute in La Jolla. Zij willen proteasomen, eiwit-degraderende moleculen, in detail bestuderen.