Zoek slakken en kijk welke kleur en welk patroon hun huisjes hebben. Met deze gegevens help je onderzoek naar de evolutie van de tuinslak.

Wat ga je doen?

Je tuin, het park of langs de waterkant: je kiest een klein terrein waar slakken voorkomen en gaat aan de hand van een standaard invoerblad tellen hoeveel tuinslakken van elke kleur zich hier bevinden. Op de website van Evolution MegaLab zijn verschillende documenten te vinden met informatie waar je tuinslakken kunt vinden, hoe je ze kunt tellen, waar je ze aan herkent en hoe je volwassen en jonge slakken uit elkaar kunt houden. Ook de resultaten van je eigen onderzoekje kun je hier eenvoudig invoeren.

Waarom doe je mee?

Wetenschappers vermoeden dat het zeldzamer worden van zanglijsters en de opwarming van de aarde effect hebben op de kleuren van tuinslakken. Komen lichtgekleurde huisjes tegenwoordig vaker voor in het koudere noorden? En donkere huisjes in het warme zuiden? Jouw resultaten zijn van groot belang om deze veronderstelde tendensen in kaart te brengen.

Wie kan meedoen?

Iedereen in België en Nederland en enkele andere Europese landen. Bovendien kunnen hele schoolklassen Evolution MegaLab helpen door middel van een lessenreeks over evolutiebiologie die het Nederlands Instituut voor Biologie speciaal ontwikkeld heeft in samenwerking met Naturalis.

Wie organiseert het?

Menno Schilthuizen is evolutiebioloog bij het Leidse Naturalis Biodiversity Center. Hij doet onder meer onderzoek naar snelle evolutionaire aanpassingen. Van 2000 tot 2006 werkte hij op Borneo (Maleisië), waar hij slakken bestudeerde.

Ik doe mee

Reacties