Eeuwenlang hief de koning van Denemarken tol over de scheepvaart door de Sont, de zeestraat tussen Zweden en Denemarken. Jij kunt helpen om deze administratie inzichtelijk te maken voor wetenschappers, door mee te bouwen aan de online databank van de Sonttolregisters.

Wat ga je doen?

Met een aantal oefeningen leer je het handschrift van de registers te ontcijferen, je doet een korte leestest om zeker te weten dat je het oude Deens onder de knie hebt. Vervolgens kan je starten met digitaliseren. Je haalt telkens een aantal scans van de originele registers op, voert de gegevens in, en ontvangt dan weer nieuwe scans. Iedere portie brengt weer nieuwe verrassingen met zich mee.

Waarom doe je mee?

Wie een voorliefde heeft voor geschiedenis en puzzelen, beleeft zeker plezier aan dit werk! Als je je het zestiende- en zeventiende-eeuwse schrift enigszins eigen hebt gemaakt, zwaait er een deur open en stap je de intrigerende wereld binnen van de handel en het transport uit die tijd. De resultaten die jij hebt ingevoerd, komen in een online databank te staan, waar wetenschappers uit kunnen putten.

Wie kan meedoen?

In principe iedereen met toegang tot internet. De Sonttolregisters zijn in het Deens geschreven, maar voorkennis van die taal is niet nodig. Met een paar simpele leesoefeningen raak je vertrouwd met de registers, en het Deens is over het algemeen snel te begrijpen. Mocht je er toch niet uitkomen, dan worden er geregeld - niet verplichte - instructiebijeenkomsten georganiseerd en is er uitgebreide hulpinformatie beschikbaar op de vrijwilligerswebsite.

Wie organiseert het?

Jan Willem Veluwenkamp studeerde geschiedenis in Leiden en promoveerde daar in 1981. Sinds 2009 is hij wetenschappelijk projectleider van Sound Toll Registers Online.

Siem van der Woude studeerde geschiedenis in Groningen en werkt tegenwoordig bij het Fries historisch en letterkundig centrum Tresoar. Een van zijn grotere projecten is het Sonttolproject, waar hij vanaf het begin in de jaren '90 bij is betrokken.

Ik doe mee

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Reacties