Om wilde katachtigen te beschermen tegen uitsterven rekent een internationaal team van biologen op jouw hulp. Je bekijkt foto's van verschillende plekken in de wereld om de verspreiding van luipaarden, jaguars en andere grote poezen in kaart te brengen.

Wat ga je doen?

Je krijgt verschillende plaatjes te zien, gemaakt met speciale bewegingsgevoelige camera's. Wat je op de foto's ziet, moet je zo accuraat mogelijkbeschrijven. Niet enkel katten lopen geregeld voor de lens, je ziet ook hyena's, antilopen, vossen, bizons en andere bijzondere dieren passeren. In het rechtermenu op je computerscherm krijg je verschillende opties die het beschrijven makkelijker maken. Zo kan je kiezen tussen verschillende soorten vachtpatronen, hoorns of staarten. 

Waarom doe je mee?

Omdat we graag nog jarenlang willen genieten van deze prachtige dieren. Om ervoor te zorgen dat onze geliefde leeuwen, jachtluipaarden, poema's en tijgers beschermd blijven tegen het verlies van hun habitat hebben wetenschappers jouw hulp hard nodig. Jij beschrijft wat je ziet op de plaatjes en maakt het werk van de onderzoekers een stuk lichter. Zo kunnen zij zich focussen op het behoud van het ecosysteem van de katten. Je krijgt overigens een unieke kijk in het gedrag en de verspreiding van allerlei boeiende dieren. De foto's zijn vaak erg mooi, zeker wanneer een dier van dichtbij gefotografeerd werd.

Wie kan meedoen?

Iedereen met een computer en internetverbinding.

Wie organiseert het?

Camera Catalogue is een project van Panthera, een internationale organisatie opgericht in 2006 die zich inzet voor de bescherming van wilde katten en hun ecosystemen. Biologen, advocaten en andere experts uit meer dan 50 landen werken samen.