Help mee het gekapte regenwoud te herstellen door in microscopische foto's op zoek te gaan naar schimmels. De juiste schimmels zorgen ervoor dat nieuwe bomen en planten voedsel krijgen en goed kunnen groeien.

Wat ga je doen?

Je krijg microscopische beelden te zien van plantenwortels die samenleven met schimmels. Op elk plaatje duid je de schimmeldraden aan. Bekijk eerst de instructies, want schimmels identificeren is moeilijker dan gedacht. 

Waarom doe je mee?

Het regenwoud verdwijnt nog steeds in sneltempo. Herstel van gekapt woud is niet zo makkelijk. De juiste wortelschimmels kunnen hierbij helpen: ze geven voedinsstoffen en mineralen uit de bodem aan hun gastheer en krijgen in ruil suikers die de plant heeft gemaakt. Biologen bestuderen opnieuw aangelegde regenwouden door plantenwortels te screenen op deze schimmels. Zo wordt duidelijk of het woud gezond is en snel zal groeien. Computers kunnen nu maar een derde van de plaatjes correct analyseren. Het menselijk oog kan dit veel beter, en daarom hebben de wetenschappers jouw hulp nodig. Door alle bijdragen van mensen leert het herkenningsprogramma bovendien bij en kan het in de toekomst beter werken. 

Wie kan meedoen?

Een goede kennis van het Engels is nodig om de instructies te begrijpen. Verder heb je alleen een computer met internetverbinding nodig.

Wie organiseert het?

Fungi Root is een project van de Syracuse University (VS), Wake Forest University (VS) en de universiteit van Tübingen (Duitsland).