Speel dit game en je ontraadselt mee de functie van onze genen. Zo help je het onderzoek naar kanker.

Wat ga je doen?

TheCure is een soort biologisch pokerspel met genen. Jij moet de vijf beste kaarten - of genencombinaties - zien te verzamelen om het spel te winnen. De onderzoekers weten op voorhand zelf de regels van het spel niet en tot jij begint met spelen weet niemand wat de beste kaarten zijn. Bij elke genenkaart krijg je uitleg over het gen in kwestie, zodat je de juiste keuze kunt maken.

Waarom doe je mee?

We kennen vandaag meer dan twintigduizend menselijke genen, waarvan intussen miljoenen varianten zijn ontdekt. Bepaalde genvarianten en -combinaties kunnen bepalen een kankerbehandeling, zoals chemotherapie, zal aanslaan of niet. Het spel TheCure werkt met data van tumoren van echte patiënten. Sommigen van hen genazen; bij anderen zaaide de tumor uit. Als een bepaalde genencombinatie opduikt bij een groot deel van de uitgezaaide tumoren, dan kan die kennis mogelijk gebruikt worden om te beslissen welke therapie een bepaalde patiënt moet krijgen.

Wie kan meedoen?

Iedereen met een computer, internetverbinding en een gezonde interesse in biologie.

Wie organiseert het?

TheCure is een project van The Su Lab, een Amerikaans collectief van wetenschappers dat werkt rond bio-informatica, computerwetenschappen en statistiek. Het laboratorium bevindt zich in California, de Verenigde Staten.