Help mee om ruis op detectoren te analyseren, zodat astrofysici de jacht kunnen openen op zwaartekrachtgolven. 

Wat ga je doen?

Eerst surf je naar de website van het project. Dat kan je doen door hier te klikken. Je ziet links op je scherm beelden van spectrogrammen die gemaakt zijn door de Advanced Virgo-detector. Het is jouw taak om de spectrogrammen te classificeren. Je kan in de balk, rechts op je scherm, kiezen tussen enkele types, zoals een Blip, Koi Fish of Helix. Door de spectrogrammen te helpen indelen, zorg je ervoor dat fysici beter in staat zijn zwaartekrachtgolven te detecteren en het universum beter kunnen bestuderen. 

Waarom doe je mee?

Zwaartekrachtgolven zijn rimpelingen in de ruimtetijd. Hun bestaan werd een eeuw geleden voorspeld door Albert Einstein en ze werden voor het eerst gedetecteerd in 2015, toen twee zwarte gaten fuseerden in een sterrenstelsel dat meer dan een miljard lichtjaren van ons verwijderd is. Deze ontdekking opende een volledig nieuw studiegebied. Advanced Virgo, de grootste zwaartekrachtgolven-detector van Europa, detecteerde al 11 nieuwe signalen, die eruitzien als 'spectrogrammen' die de evolutie van de golf weergeven. Tijdens het detecteren is er ook veel ruis, waardoor het ontdekken van astrofysische signalen moeilijker verloopt. Jij helpt mee om de ruis te bestuderen en te verminderen in de detectoren, zodat wetenschappers met goed afgestelde apparatuur op zoek kunnen gaan naar meer zwaartekrachtgolven. 

Wie kan meedoen?

Het project GWitchHunters is opgesteld in het Engels, dus je beheerst best die taal. Je hebt ook een pc nodig die verbonden is met het internet.

Wie organiseert het?

GWitchHunters is een project van onder meer Massimiliano Razzano, die als professor verbonden is aan het fysica-departement van de Universiteit van Pisa, Italië. In zijn onderzoek focust hij op de meest extreme gebeurtenissen in het heelal, zoals de fusie van zwarte gaten. Hij coördineert GWitchHunters en schrijft ook populairwetenschappelijke artikels.