Zoek op foto's uit Kenia naar restanten van dieren, gebruiksvoorwerpen en van de eerste mensachtigen. Misschien verandert jouw vondst de inzichten in onze geschiedenis.

Wat ga je doen?

Fossil Finder schotelt je afbeeldingen voor met fossielen en overblijfselen van gebruiksvoorwerpen. De foto's, gemaakt via platformen in de lucht, tonen de regio rond het Turkanameer in Kenia, een hotspot voor fossielen, die tot zes miljoen jaar oud kunnen zijn. Ze tonen een stukje van de bodem, waarvan jij beschrijft wat je ziet (welke ondergrond, is er een voorwerp te zien, ...). Je kiest zelf hoeveel afbeeldingen je klasseert en wanneer je dit doet. gebruiksvoorwerpen en fossielen van mensachtigen. 

Waarom doe je mee?

Fossielen vertellen het verhaal van ons verleden. Gewoonlijk gaat een team wetenschappers ter plaatse op zoek naar fossielen, maar dat is erg duur en tijdrovend. Help de onderzoekers door zelf als een archeoloog op zoek te gaan naar interessante fossielen. De boeiendste vondsten gaan de onderzoekers ter plaatse bestuderen. Fossil Finder heeft zijn nut overigens al bewezen: in Nature publiceerden de onderzoekers over de vondst van gebruiksvoorwerpen die bewezen dat mensachtigen 3,3 miljoen jaar geleden al gereedschap gebruikten - 700.000 jaar eerder dan gedacht.

Wie kan meedoen?

Iedereen met een computer met internetverbinding en kennis van het Engels.

Wie organiseert het?

Fossil Finder is een project van de universiteit van Bradford en het Turkana Basin Institute. Het is onderdeel van het Arts and Humanities Research Council en wordt gesponsord door Fragmented Heritage Project.