Ga in groep tijdens één van de klimopblitzes of op eigen houtje op zoek naar exotische wespen op bloeiende klimopstruiken.

Wat ga je doen?

Je schrijft je in voor één van de klimopblitzes in Oudergem (21/09), Bornem (28/09) of Gent (5/10) via de website van Natuurpunt. Op de dag van de klimopblitz verzamel je om 13 uur op de gemelde startlocatie. Je neemt best een insectennet, een vergrootglas, stevige wandelschoenen, gepaste kledij en een veldgids mee als je die thuis liggen hebt. Zo niet, dan hoef je dit zeker niet te gaan kopen.  Inschrijven voor de klimopblitz is essentieel omdat de startlocatie nog kan wijzigen. Dit wordt ten laatste 2 dagen voor de start aan jou gemeld. Wil je liever zelfstandig op zoek gaan naar Aziatische hoornaars? Dan kan je zelf bloeiende klimop observeren, een foto maken van de hoornaars die je spot en je waarnemingen melden op Vespawatch.

Waarom doe je mee?

Je helpt mee om de verspreiding van de Aziatische hoornaar in te dijken in België. De exotische wesp bedreigt onze honingbijen: hij dringt bijenkasten binnen en rooft soms volledige nesten leeg. Ook leer je meer over andere insecten die je tijdens de klimopblitz zal observeren. De resultaten zullen uiteindelijk gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek over invasieve exoten; diersoorten die oorspronkelijk niet in België voorkwamen en de biodiversiteit met hun komst bedreigen. 

Wie kan meedoen?

Je hoeft geen bijzondere kennis over biologie te hebben om mee te doen. Een gezonde interesse in de natuur is voldoende. Wel is het vereist dat je goed te been bent, omdat de klimopblitz wel wat wandelen inhoudt. Werk je zelfstandig, dan heb je een camera nodig en een met het internet verbonden computer om je waarnemingen door te geven.

Wie organiseert het?

Karel Schoonvaere is momenteel met zijn doctoraat bezig waarin hij het effect van ziekteverwekkers en gewasbeschermingsmiddelen op Belgische bijen bestudeert.

Ik doe mee

Reacties