In de toekomst kunnen nanodeeltjes tumoren opsporen en vernietigen, en jij kan die therapie een stap dichterbij brengen. In de game NanoDoc ontwerp je zelf nanodeeltjes en ontwikkel je aanvalsstrategieën. 

Wat ga je doen?

Je meldt je aan met je Twitter-, Facebook- of Google-account. Daarna kan je beginnen met spelen. Jouw missie is om, in een simulatie, kankercellen te doden met behulp van nanodeeltjes. Je kan kiezen uit een hele wachtkamer vol patiënten, die elk een bepaalde skill van jou vragen. Deze skills zijn onder andere hoe je de juiste dosis nanodeeltjes toedient, hoe je tumorcellen kan aanvallen met nanodeeltjes, hoe je de nanodeeltjes zo specifiek mogelijk op de kankercellen af stuurt en hoe je kankercellen detecteert. Instructievideo's en tekstballonnen staan je bij met dit onderzoek. 

Waarom doe je mee?

NanoDoc wil het grote publiek betrekken bij waardevol kankeronderzoek, om nieuwe strategieën te ontwikkelen. Met de huidige technologie is het nog niet mogelijk om erg verfijnd te kunnen achterhalen welke lichaamscel zich als eerste kwaadaardig begon te gedragen. Omdat elke tumor verschillend is, zijn verschillende behandelingen nodig. Wat bij wie werkt, is ook nog een onbeantwoorde vraag. We hebben dus nood aan een nieuwe aanpak en nanodeeltjes kunnen wel eens 'the next big thing' zijn. Het onderzoek is nog volop gaande en bijdrages zoals die van jou zijn belangrijk om deze spitstechnologie ten volle te kunnen benutten. De onderzoekers zullen de beste strategieën uit NanoDoc uittesten in het lab. 

Wie kan meedoen?

Iedereen met internet en een computer. Je begrijpt ook best een mondje Engels. 

Wie organiseert het?

Sangeeta Bhatia is bio-ingenieur en professor aan het Koch Institute for Integrative Cancer Research van het Massachussettes Institute of Technology (MIT) in de VS. Ze zoekt naar toepassingen van micro- en nanotechnologie in de geneeskunde. Voor dit citizen science-project werkt ze onder meer samen met het Wyss Institute aan Harvard University.