Bekijk beelden van de deeltjesversneller in Genève en speur mee naar onbekende elementaire deeltjes die inzicht geven in de ware aard van ons universum.

Wat ga je doen?

Je krijgt beelden te zien van de Large Hadron Collider (LHC), de gigantische deeltjesversneller van CERN. Op de beelden speur je naar ‘exotic decay’, een hoop nieuwe deeltjes die ontstaan nadat het zeer onstabiele higgsdeeltje, dat in 2012 werd ontdekt, spontaan vervalt. Sommige van deze exotische deeltjes zijn al bekend bij fysici, maar nieuwe theorieën voorspellen het bestaan van tot nu toe nog onbekende deeltjes. De afbeeldingen zijn een mix van computersimulaties en echte data van de LHC, om de computers van CERN aan te leren hoe ze zelf die exotische deeltjes moeten spotten. Na elke afbeelding kom je te weten of je met een computersimulatie of echte data hebt gewerkt. Op de website krijg je uitgebreide instructies over hoe je de deeltjes herkent en aanduidt.

Waarom doe je mee?

Deeltjesversnellers zoals de LHC produceren massaal veel gegevens. CERN heeft momenteel 170 computercenters in meer dan 40 landen om de gegevens te doorploegen, maar zelfs die gigantische rekenkracht is niets, vergeleken met ons eigen mensenbrein. Computers spotten namelijk alleen maar wat ze hebben aangeleerd. De CERN-wetenschappers zijn op zoek naar een goed paar ogen om de data uit te kammen. Misschien doe jij wel de nieuwe grote ontdekking?

Wie kan meedoen?

Iedereen met een computer en internetverbinding. Je bent bij voorkeur geboeid door fysica en spreekt een mondje Engels. 

Wie organiseert het?

Het Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire, of kortweg CERN, voert fundamenteel onderzoek uit naar elementaire deeltjes, zoals het Higgsboson, waarvan het bestaan in 2012 werd bevestigd.Duizenden wetenschappers van over de hele wereld zorgen ervoor dat de experimenten in de Large Hadron Collider (LHC) lopen zoals gepland. Na de ontdekking van het higgsdeeltje in 2012 lag de LHC even stil voor verbeteringswerkzaamheden, maar in april 2015 werd het 21 kilometer lange apparaat weer in werking gezet.