Onderzoek de risicofactoren voor depressie bij mensen die last hebben van slapeloosheid.

Wat ga je doen?

Je registreert je eerst via de website. Daarna vul je de screening-vragenlijst in. Word je geselecteerd, dan krijg je een uitnodiging voor de eerste onderzoeksdag in het Nederlands Herseninstituut. Je krijgt dan uitleg over het onderzoek en kan vragen stellen. Je krijgt ook vier sensoren mee die je thuis moet dragen. In de volgende fase krijg je de opdracht de sensoren negen dagen lang te dragen. Je beantwoordt ook tien keer per dag enkele vragen en houdt een slaapdagboekje bij. De vragenlijst invullen duurt ongeveer een kwartiertje per dag. Na word je een tweede keer uitgenodigd bij het Nederlands Herseninstituut, waar onderzoekers een MRI-scan van je hoofd maken en je vragen een nieuwe vragenlijst in te vullen. Je brengt de nacht door in het instituut terwijl je hersenactiviteit wordt gemeten. Na het ontbijt kan je weer naar huis. Een aantal patiënten bij wie de onderzoekers slapeloosheid vaststellen, worden gevraagd een aantal veranderingen door te voeren in hun levensstijl over een periode van zes weken. Deze groep voert ook een tweede MRI-scan uit. Tenslotte volgen er nog vier meetmomenten thuis, gespreid over een jaar. 

Waarom doe je mee?

Slapeloosheid kan een depressie veroorzaken. De precieze factoren die daaraan ten grondslag liggen, zijn nog niet helemaal bekend. Door mee te doen aan dit onderzoek help je deze problematiek uit te spitten. Bovenop een vergoeding voor de reiskosten die je maakt, ontvang je een vergoeding voor het onderzoek. 

Wie kan meedoen?

Deelnemers zijn tussen 18 en 70 jaar oud. Bij aanvang van het onderzoek mogen ze niet lijden aan een depressie of antidepressiva slikken. 

Wie organiseert het?

Eus J.W. van Someren is hoofd van de Afdeling Slaap & Cognitie van het Nederlands Herseninstituut en hoogleraar bij de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Ik doe mee

Reacties