Ze mogen misschien een paar millimeter groot zijn, toch zijn de kleinste zeebewoners, beter bekend als 'plankton', essentieel voor het leven. Zo houden ze onder andere de voedselcyclus in stand. Zonder deze kleine beestjes is er geen leven meer mogelijk in de oceanen.

Wat ga je doen?

Je surft naar deze link en kan beginnen met het project. Je markeert de wezentjes op de afbeeldingen die je voor je krijgt. Dat is heel eenvoudig: je klikt op een organisme en je krijgt een menubalkje voorgeschoteld. Hierin kan je kiezen tot welke soort het diertje behoort. Je krijgt bij elke foto te zien in welke zee hij genomen is, op welke diepte en hoeveel graden het water was op dat tijdstip. Ben je gebeten door de wetenschap achter het plankton of heb je moeite met het identificeren van de diertjes? Dan kan je op dezelfde webpagina allerlei informatie vinden over verschillende planktonsoorten. 

Waarom doe je mee?

Plankton is erg belangrijk voor het leven op aarde. Voornamelijk omdat ze de grootste bron van voedsel zijn in de oceanen. De allerkleinste wezentjes, 'fytoplankton' genoemd, worden opgegeten door het grotere plankton, dat dan weer wordt verorberd door grotere organismen zoals vissen. Ook speelt plankton een rol in de koolstofcyclus. Hierbij worden energie van de zon en CO2 uit de atmosfeer opgevangen door het oceaanoppervlak. Deze worden gelijkmatig weer vrijgelaten en verdeeld, zodat elk organisme in de cyclus er baat bij heeft. De plaatjes worden overigens gemaakt door een speciale macro-camera, voorzien met sensoren die de diepte, temperatuur, opgelost zuurstof en andere parameters berekenen.

Wie kan meedoen?

Iedereen met een computer en internetverbinding kan meedoen met Plankton Portal.

Wie organiseert het?

Plankton Portal is een project van onder andere de universiteit van Miami en de Rosenstiel School of Marine and Atmosperic Science (RSMAS).