Bekijk prachtige foto's van de Noord-Amerikaanse natuur en help mee om de impact van de klimaatverandering vast te stellen. Wanneer verkleuren de bladeren en hoe lang blijft de eerste sneeuw uit?

Wat ga je doen?

Je surft naar Season Spotter en krijgt afbeeldingen van landschappen voorgeschoteld. Per foto beantwoord je een aantal vragen, zoals of er sneeuw, bladeren of bloemen te zien zijn. De beelden komen van honderden camera’s op verschillende locaties in Noord-Amerika, waarmee wetenschappers veranderingen in de seizoenen proberen vast te stellen: begint de lente vroeger en de winter later? Zo kunnen ze bestuderen welk effect het klimaat op bepaalde planten heeft. Normaal gezien rekenen automatische algoritmen uit of de vegetatie verandert, maar de meer subtiele aanpassingen vereisen een goed paar ogen en een werkend stel hersenen, zoals die van jou.

Waarom doe je mee?

Wetenschappers maken zich al jaren zorgen over de klimaatverandering. Fenologen, die het effect van de meteorologische omstandigheden op de natuur bestuderen, kunnen aan de hand van hun bevindingen inschatten hoe het gesteld is met de opwarming van de aarde en de impact daarvan op planten. De informatie die met dit project verzameld wordt, kan nuttig zijn voor landbouwers, toeristen, natuurliefhebbers en de volksgezondheid in het algemeen. Wie geen tijd of geld heeft om eens af te zakken naar Noord-Amerika, krijgt meteen ook een impressie van de natuur daar, want de beelden zijn vaak prachtig.

Wie kan meedoen?

Iedereen met een computer en internetverbinding die een mondje Engels begrijpt.

Wie organiseert het?

Een groep wetenschappers van Harvard University en het National Ecological Observatory Network (NEON) hebben hun schouders onder Season Spotter gezet. Een van de onderzoekers, Margaret Kosmala, is ook betrokken bij Snapshot Serengeti, een project waarbij vrijwilligers beelden van de Serengeti beoordelen.