Er bestaan tienduizenden soorten motten, en de meeste van hen hebben nog geen naam. Speel het spel Happy Moths en je helpt mee om de nachtvlinders te classificeren.

Wat ga je doen?

Je bekijkt foto's van nachtvlinders, met alle denkbare vormen van vleugels. Wetenschappers hebben de foto's gemaakt tijdens veldonderzoek. Je beschrijft ze zo goed mogelijk door ze naar de juiste 'keuze' te slepen. Zo krijg je de vraag welke vorm de vleugels hebben, waarbij je kan kiezen tussen tent- of pijlvormig, recht of opstaand. Ook kleur en patroon komen aan bod. Bij elk juist antwoord verdien je punten. Tussen de foto's zit een 'happy moth' verborgen, die je extra punten oplevert bij juiste antwoorden. 

Waarom doe je mee?

Het is een hele klus voor biologen om de foto's die ze tijdens veldtrips gemaakt hebben in te delen. Daarom doet Happy Moths een beroep op jou. De meeste foto's zijn nog niet in detail bestudeerd. Jij kan het de onderzoekers stukken makkelijker maken door het voorbereidende werk te doen. 

Wie kan meedoen?

Enige voorkennis over motten is niet vereist, maar kan wel handig zijn. Ook heb je een basiskennis Engels nodig, en een computer met internetverbinding. 

Wie organiseert het?

Happy Moths is ontwikkeld door studenten van Syracuse University, New York (VS). De hoofdonderzoekers zijn Kevin Crowston en Jun Wang.