Via een app op je smartphone onderzoek je mee hoe de rotatie van de aarde de zwaartekracht beïnvloedt.

Wat ga je doen?

Eerst installeer je de app AnecData via de App Store of Google Play. Is de app geïnstalleerd, dan kun je meteen beginnen. Plaats je smartphone op een plat oppervlak, zoals een tafel of op de vloer. Je zorgt er best voor dat je meet op kamertemperatuur en dus niet buiten. Je opent hierna de app om je metingen op te nemen. Je klikt op 'measure' en volgt eenvoudigweg de aanwijzingen. Een andere meting kan je maken door op '+Add Another' te klikken. Er zijn in totaal ongeveer 5 metingen nodig per locatie. Je kunt je metingen opslaan door op 'Save' te klikken op de groene balk rechtsboven. 

Waarom doe je mee?

Smartphones zijn uitgerust met accelerometers, gevoelige apparaatjes om de zwaartekracht van de aarde te detecteren. In dit project wordt jouw smartphone gebruikt om metingen uit te voeren op jouw locatie, zodat de onderzoekers een idee krijgen hoe sterk de zwaartekracht is over de hele wereld. Omdat de aarde draait, zullen de resulterende krachten aan de evenaar ervoor zorgen dat de zwaartekracht daar wat zwakker is dan aan de polen. Door mee te doen met het project Anecdata, krijgen de onderzoekers een idee hoe sterk dit verschil precies is over verschillende locaties. 

Wie kan meedoen?

Je hebt een Android smartphone of iPhone nodig om de applicatie te kunnen installeren. Het is een Engels project, dus je begrijpt best wat Engels. Om je metingen te kunnen versturen heb je internet nodig. 

Wie organiseert het?

Anecdata is een project van onder meer Sten Odenwald, een Amerikaanse astronoom, auteur en NASA-onderzoeker. Hij maakte deel uit van het NASA Cosmic Background Explorer, Diffuse Infrared Background Experimentproject en schreef vier boeken over de ruimte.