Hoe zuiver is de lucht in Brussel? Bouw je eigen sensor en meet het fijn stof in de rand.

Wat ga je doen?

Je schrijft je in door te mailen naar de onderzoekers. Daarna kan je de componenten aankopen om je eigen sensor te bouwen. Je gebruikt tijdens de metingen je eigen wifinetwerk, dus hiervoor hoef je niets extra te betalen. De componenten van de sensor kosten allen samen 35 euro. Is je sensor helemaal klaar, dan installeer je hem aan de straatkant op 2-5 meter hoogte in de buurt van een stopcontact. Je mag zelf kiezen in welke behuizing je de sensor steekt, zolang hij maar beschut is tegen regenwater. Je sensor heeft een voeding van 5V DC nodig, via een USB-kabel. 

Waarom doe je mee?

Jouw meting is een nuttige aanvulling op de officiële metingen van de overheid. Met je zelfgebouwde sensor meet je fijn stof met een concentratie van PM 10 en PM 2,5. PM 10 en PM 2,5 staat voor fijn stof met een diameter kleiner dan 10 of 2,5 micrometer. Vooral de kleine deeltjes zijn gevaarlijk, omdat ze makkelijk in ons lichaam blijven plakken en kleine bloedvaten verstoppen. Het fijn stof is afkomstig van onder andere verkeer, verbrandingsprocessen en vee. Je krijgt je eigen meetresultaten en alle metingen van lokale initiatieven die hetzelfde Luftdatenplatform gebruiken in real-time te zien. Zo weet je op elk moment hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit. 

Wie kan meedoen?

Je kan meedoen als je in de brede rand van Brussel woont. Woon je niet rond Brussel, dan kan je terecht bij één van de andere lokale initiatieven in Leuven, Roeselare, Gent, Tienen en talrijke andere projecten.

Wie organiseert het?

Fijn Stof in de Rand is een project van Wim Van de Velde. Hij is coördinator van het project en economist van opleiding. Professioneel is hij bezig met het wiskundig modelleren van bedrijfsprocessen. 

Wie organiseert het?

Wim Van de Velde is senior datawetenschapper voor het project Fijn Stof in de Rand.

Ik doe mee

Image CAPTCHA
Geef hier de karakters uit de afbeelding in.

Reacties