Hang een zelfgebouwde sensor op in je tuin of aan de gevel van je huis en meet de luchtkwaliteit in jouw gemeente.

Wat ga je doen?

Je meldt je eerst aan via de website van het project Onze Lucht. Hier vul je je gegevens in en kan je nagaan of jouw gemeente nog kan deelnemen. Je ontvangt hierna een bevestigingsmail en een verzoek tot betaling van 25 of 50 euro, afhankelijk van de subsidie die jouw gemeente heeft ontvangen van de Nederlandse overheid. Per post ontvang je daarna in november de afhaalinstructie, waarna je de sensor kan beginnen bouwen. Is je sensor klaar? Dan meld je deze aan bij sensor.community. Ook verbind je je sensor met je wifi-netwerk, waarna je meteen kan beginnen meten.

Waarom doe je mee?

Luchtvervuiling kan hart- en vaaktziekten, beroertes, astma en bepaalde vormen van kanker veroorzaken. Door zelf de luchtkwaliteit te meten, breng je het probleem in kaart en draag je bij aan onderzoek dat tot een oplossing kan leiden. De meetgegevens van alle deelnemers worden beschikbaar voor onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen en het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). En uiteraard is het ook heel interessant om je eigen resultaat te kennen: hoe schoon is de lucht in jouw straat?

Wie kan meedoen?

Wie in de provincies Groningen, Friesland of Drenthe woont, kan nagaan of zijn of haar gemeente deelneemt. Je hebt voldoende wifi nodig rondom je huis en een stopcontact om je sensor in te pluggen. Het bereik van je wifi-verbinding kan je nagaan door met je telefoon even rond je huis te wandelen. Meedoen kost 25 of 50 euro, afhankelijk van de gemeente waar je woont. Ook scholen kunnen overigens meedoen, en nemen daarvoor contact op via de website.

Wie organiseert het?

Onze Lucht is een samenwerking tussen De Rijksuniversiteit Groningen en Forum Groningen.