Hoe is het gesteld met de luchtkwaliteit in Hasselt? Bouw je sensor en meet de luchtvervuiling.

Wat ga je doen?

Je schrijft je in voor HASSELair, waarna je wordt uitgenodigd om deel te nemen aan een workshop om je sensor te bouwen. Je leert ook meteen hoe je je sensor verbindt met het open-sourceplatform en hoe je de verzamelde data interpreteert. De eerste 25 sensoren worden gratis weggegeven. Voor de volgende 75 sensoren wordt 15 euro gevraagd. Alle Hasseltse burgers kunnen meedoen met de workshops. Ben je als leerling aan de lagere of middelbare school geïnteresseerd om mee te doen, dan kan je je inschrijven voor de jongerenworkshop die georganiseerd wordt in samenwerking met de Techniek- en Wetenschapsacademie. Je leert meer over luchtvervuiling en krijgt uitgebreid uitleg over hoe je je sensor bouwt en gebruikt. Je mag na afloop kiezen of je je sensor op school of thuis ophangt. Verder kan je je als inwoner van Hasselt ook inschrijven voor het dragen van 'wAIRables'. Dit zijn draagbare sensoren die meten aan hoeveel luchtvervuiling je persoonlijk wordt blootgesteld. De sensor draag je voor 3 maanden alvorens je hem doorgeeft aan de volgende deelnemer. In totaal worden hier 90 Hasselaars voor gezocht. 

Waarom doe je mee?

Er bestaan al heel wat boeiende projecten over luchtkwaliteit, maar HASSELair is één van de eerste in de Limburgse hoofdstad. Dankzij jouw metingen kunnen mogelijke hotspots van luchtvervuiling worden gevisualiseerd. Door mee te meten help je mee om de lucht in Hasselt zuiver te houden. Zo blijft het aangenaam en gezond leven in de opkomende studentenstad. 

Wie kan meedoen?

Je kan meedoen met HASSELair wanneer je een inwoner bent van Hasselt en woont, sport of werkt binnen de grote buitenring. Ook jongeren van 10 tot 16 jaar die naar school gaan in Hasselt en de ruimere omgeving mogen meedoen. 

Wie organiseert het?

Ilse Vermeulen is Bio-ingenieur en Doctor in de Medische Wetenschappen. Momenteel is ze projectleider en kernonderzoeker voor het expertisecentrum “Sustainable Resources” van de hogeschool UC Leuven-Limburg.

Ik doe mee

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Reacties