Laat weten hoe jij je verplaatst en zorg mee voor een aangenamere woonomgeving. Het project PASTA onderzoekt verplaatsingsgedrag, gezondheid en luchtvervuiling in Antwerpen en zes andere Europese steden.

Wat ga je doen?

Je registreert je via de website en vervolgens ontvang je via mail een uitnodiging om een eerste vragenlijst in te vullen. Hierin vertel je hoe je je precies verplaatst - met de fiets, de auto, het openbaar vervoer, ... - hoe vaak je beweegt en waarom. De vragenlijst invullen neemt in totaal zo’n half uurtje in beslag. Vervolgens krijg je om de twee weken een nieuwe, korte vragenlijst, die je op vijf minuten kan invullen. 

Waarom doe je mee?

Je draagt bij aan een gezonder en aangenamer Europa. In een ander, al afgesloten onderdeel van het project onderzochten de wetenschappers ook de luchtvervuiling, gekoppeld aan verplaatsingsgedrag, van de deelnemers. Met de resultaten van het hele PASTA-project willen de onderzoekers problemen rond mobiliteit en gezondheid aankaarten bij beleidsmakers. Die kunnen op basis van de wetenschappelijke gegevens de woonomgeving aangenamer maken. Je kan als deelnemer overigens ook een bon ter waarde van 50 euro winnen voor de webwinkel Bol.com.

Wie kan meedoen?

Iedereen die in de provincie Antwerpen werkt of woont, ouder is dan 18 jaar en een computer en internetverbinding heeft. Ook inwoners van Londen, Barcelona, Rome, Örebro, Wenen en Zürich kunnen zich inschrijven.

Wie organiseert het?

Luc Int Panis is verbonden aan VITO en UHasselt. Sinds 1998 is hij betrokken bij Europese studies naar de gezondheidseffecten van verkeer.

Ik doe mee

Reacties