Vinden we brabo's echt dom klinken? En Antwerpenaren arrogant? Doe mee met het onderzoek 'Sprekend Nederland', ontdek hoe je overkomt en werk mee aan een staalkaart van accenten en vooroordelen. 

Wat ga je doen?

Download de gratis app en maak een profiel aan. Waar woon je? Hoe oud ben je? Waar kom je oorspronkelijk vandaan? Hierna ga je over verschillende thema's woorden en zinnen inspreken, die anderen kunnen beoordelen. Zelf krijg je ook de opnames van andere deelnemers te horen en beantwoord je vragen over de intelligentie, leeftijd en afkomst van de persoon die de tekst heeft ingesproken. Zo wordt door middel van allerlei spelopdrachten een enorme en unieke database aan spraakopnames gecreëerd voor de wetenschap.

Waarom doe je mee?

Je leert welke vooroordelen er over taal en spraak leven en hoe anderen over jouw dialect, accent of tongval denken. Bovendien help je mee aan een groot taalwetenschappelijk onderzoek, waarvan de eerste resultaten op 19 mei gepresenteerd worden in een liveshow op NPO1.

Wie kan meedoen?

Nederlanders en Vlamingen - iedereen die (een vorm van) Nederlands spreekt!

Wie organiseert het?

Rosemary Orr maakt deel uit van het zeskoppige team van taalwetenschappers dat meewerkt aan het project Sprekend Nederland, een initiatief van de publieke omroep NTR.

Ik doe mee

Reacties