Hoe snel kun jij de hits uit de Top 2000 thuisbrengen? Dit spel onderzoekt waarom je dat ene liedje niet meer uit je hoofd krijgt, waarom je de ander maar niet kunt onthouden en waar je bekende nummers aan herkent. 

Wat ga je doen?

Hooked! test op een uitdagende manier hoe snel je verschillende fragmenten van een liedje herkent. Je hoeft geen titels of bandnamen paraat te hebben; in het spel hoor je simpelweg een nummer en moet je aangeven of je het wel of niet kent. Doe dit zo snel mogelijk, want om te weten waar de 'hook' zit, is het van belang om te weten wanneer je het nummer herkent! Als je een nummer herkent, gaat het geluid tijdelijk uit en geef je na deze korte pauze aan of het liedje doorgaat met het juiste fragment. Hoe sneller de herkenning, des te meer punten. De game bestaat uit 20 levels, waarbij je pas verder kunt bij een bepaalde score.

Waarom doe je mee?

Luisteren naar muziekfragmentjes voor de wetenschap is niet alleen leuk, maar ook hartstikke verslavend! Gelukkig kan het even snel tussendoor: tijdens het ontbijt, in de trein of wachtend op de tandarts. De resultaten zullen gebruikt worden voor de publicatie van een aantal wetenschappelijke artikelen. Hier wordt alvast een tipje van de sluier gelicht.

Wie kan meedoen?

Iedereen die zich in Nederland bevindt en toegang heeft tot het internet. Het Manchester Museum of Science and Industry heeft het idee van de Nederlandse game uitgewerkt met de hitlijsten van Groot-Brittannië.

Wie organiseert het?

De game Hooked! is ontwikkeld in het NWO project COGITCH in een samenwerking tussen het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, de Universiteit van Amsterdam, en Universiteit Utrecht. Projectleider professor dr. Remco Veltkamp is hoogleraar Media Technology aan het departement Informatica van de Universiteit Utrecht en doet voornamelijk onderzoek naar interacties tussen muziek en de gebruiker.

Ik doe mee

Reacties