Hoe schoon is de lucht in de studentenstad? Maak je eigen sensor en meet de luchtkwaliteit in Leuven.

Wat ga je doen?

Je gaat de luchtkwaliteit meten met je zelfgemaakte sensor. De boodschappenlijst en handleiding staan op deze website. Is je sensor klaar, dan verbind je hem met Luftdaten.info,waarna jouw sensor ook op de interactieve kaart van Leuvenair.be verschijnt. Is zo'n eigen sensor bouwen toch niet helemaal jouw ding, dan kan je je aansluiten bij Civic Lab Leuven. Zij organiseren workshops over het in elkaar steken van sensoren en werven ook actief leden aan om leuvenair.be verder te ontwikkelen.

Waarom doe je mee?

Fijn stof is een stille moordenaar. Kleine partikels uit het verkeer, landbouw, verwarming en industrie zweven rond in de lucht en worden door ons ingeademd. In ons lichaam blijven ze zitten in de longen of reizen ze mee in de bloedcirculatie om weefsels en organen binnen te dringen. Daar richten ze schade aan en kunnen ze beroertes, kankers en hart- en vaatziekten veroorzaken. Het is dus in het belang van onze gezondheid dat we de luchtkwaliteit bewaken. Bovendien is het bouwen van een sensor een leuke uitdaging.

Wie kan meedoen?

Iedereen kan meedoen. De sensor bouwen kost iets meer dan 30 euro en je hebt een draadloze internetverbinding nodig om je sensor aan te sluiten met Luftdaten.info. 

 

Wie organiseert het?

Maarten Reyniers is fysicus en werkzaam bij de KMI. Zijn hoofdonderzoek situeert zich in het gebied van nowcasting (korte-termijn voorspellingen) en innoverende radartoepassingen. Vanuit deze interesse en technieken heeft hij het burgerinitiatief Leuvenair opgericht.

Ik doe mee

Image CAPTCHA
Geef hier de karakters uit de afbeelding in.

Reacties