Steeds meer straatverlichting gaat uit, om te besparen en lichtvervuiling tegen te gaan. Vind jij het kruispunt dat je 's ochtends moet oversteken te licht of te donker? Help mee om een lichtkaart van Nederland te maken en breng zwarte punten aan het licht.

Wat ga je doen?

Je gaat naar buiten als het donker is en beantwoordt enkele vragen, zoals ‘in wat voor omgeving staat u?’, ‘is er straatverlichting?’, ‘is de maan te zien?’ en ‘is het bewolkt?’. Vervolgens geef je aan hoeveel moeite je hebt om je voort te bewegen. De antwoorden geef je door via de gratis app of via de website. Je kan zoveel metingen doorgeven als je zelf wil, liefst op verschillende plekken. 

Waarom doe je mee?

Je onderzoekt zelf hoe donker je omgeving is en hoeveel moeite je hebt met zien op de straat, ten opzichte van de rest van Nederland. De resultaten van je metingen zie je direct terug op de openbare lichtkaart. Met elke meting die binnenkomt, wordt de lichtkaart exacter. Door mee te doen aan het project Zicht op Licht help je wetenschappers bovendien inzicht te verkrijgen in het verschil tussen mensen met en zonder oogziektes. Beleidsmakers krijgen dan weer inzicht in de relatie tussen straatverlichting en de moeite met zien in jouw eigen omgeving. Vind jij het kruispunt dat je elke ochtend moet oversteken veel te donker? Doe dan zeker mee. De resultaten van het onderzoek worden ten slotte ook gebruikt voor vroege opsporing van oogziekten. Oogartsen onderzoeken patiënten met oogklachten nu bij goed licht, maar misschien hebben deze mensen in het donker al klachten, terwijl zij in het licht nog goed kunnen zien. Worden zij voortaan beter in het donker getest?

Wie kan meedoen?

Iedereen die in Nederland woont.

Wie organiseert het?

Ronald Bierings, geboren in Tilburg in 1987, studeerde twee jaar natuurkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven en daarna geneeskunde aan de Universiteit Utrecht. Hij zet zich in voor het citizen science-project Zicht op Licht.

Ik doe mee

Reacties