Onderzoek hoe gevoelig bomen in Vlaanderen zijn voor bladluizen. Ook scholen kunnen zich inschrijven.

Wat ga je doen?

Burgers kunnen zich vandaag al inschrijven via deze link. Wie zich inschrijft, ontvangt in april 2020 een monitoringspakket met vochtgevoelige strookjes, instructies en een handige veldgids. Je kiest een boom uit in je tuin die je in mei, juni, juli, augustus en september onder de loep neemt. Je zal de strookjes onder de gekozen boom leggen en één keer per maand een uurtje uittrekken om na te gaan of er honingdauw wordt geproduceerd. Honingdauw is een kleverig goedje dat wordt uitgescheiden door de bladluizen. Is er sprake van honingdauw, dan druppelt dit op de strookjes en veroorzaakt het een verkleuring. Het aantal stippen geeft een idee  hoeveel bladluizen er aanwezig zijn. Zo kan de bladluisgevoeligheid in kaart worden gebracht. Een video met instructies kun je hier vinden.

Scholen kunnen zich op de website van het project 'Insecten vriend of vijand' (INVRIVI) inschrijven om een gratis koffer met educatief materiaal te reserveren. Leerlingen uit het basisonderwijs trekken de natuur in om op zoek te gaan naar insecten. Ze brengen de gevonden diertjes op naam via loepepotjes, zoekkaarten en insectengidsen. Leerlingen uit het middelbaar onderwijs leren verschillende manieren om insecten te vangen, te determineren en hoe ze de insectendiversiteitsindex van hun school berekenen. 

Waarom doe je mee?

Door mee te doen kom je meer te weten over de bladluisgevoeligheid van jouw gekozen boom en ontvang je een veldgids ‘natuurlijke vijanden’ waarmee je de insectenwereld in jouw boom/tuin onder de loep kan nemen. Je bouwt bovendien mee aan de weg naar een milieuvriendelijkere groensector. De leerlingen die meedoen met INVRIVI ontdekken via het educatief materiaal de wereld van de insecten en de belangrijke rol die ze hebben in de natuur.

Wie kan meedoen?

Iedereen in Vlaanderen met een boom in de tuin kan zich hier registreren.

Vlaamse scholen kunnen zich inschrijven op de website en educatief materiaal reserveren.

Wie organiseert het?

INVRIVI is een project van Joachim Moens en Annelies De Roissart. Beide onderzoekers zijn verbonden aan de faculteit Natuur & Techniek van de Hogeschool Gent en zijn betrokken bij verschillende onderzoeksprojecten rond functionele agrobiodiversiteit en natuurlijke plaagbeheersing. Joachim Moens is lector tuinbouw aan de Faculteit Natuur en Techniek (HOGENT). Door het uitvoeren van verschillende onderzoeksprojecten beschikt hij over een brede expertise in het domein van de functionele biodiversiteit en natuurlijke plaagbeheersing. Bovendien organiseerde hij meerdere workshops voor kinderen rond nuttige insecten en natuurlijke plaagbeheersing. Annelies De Roissart bouwde als onderzoeker een uitgebreide kennis op over de ecologie van insectenpopulaties en natuurlijke plaagbeheersing. Door haar ervaring als leerkracht in het secundair onderwijs weet ze jongeren warm te maken voor natuur en wetenschap en slaagt ze erin een wetenschappelijke boodschap over te brengen naar een niet-wetenschappelijk publiek.

Wie organiseert het?

Annelies De Roissart is wetenschappelijk medewerker aan de Faculteit Natuur en Techniek van de Hogeschool Gent en is hoofdonderzoeker van het project INVRIVI.

Iris Paulus is groenmanager en werkt sinds vorig jaar voor de Hogeschool Gent aan de faculteit Natuur en Techniek.

Joachim Moens is lector tuinbouw aan de Faculteit Natuur en Techniek (HOGENT) en projectleider van INVRIVI.

Ik doe mee

Image CAPTCHA
Geef hier de karakters uit de afbeelding in.

Reacties