In de Personagebank voer je eigenschappen in van de personages uit een roman die je net hebt gelezen. Wat voor werk hebben ze? En hoe oud zijn ze? Zo help je mee aan een unieke literaire volkstelling.

Wat ga je doen?

Haal een pasgelezen Nederlandstalige (Vlaams of Nederlands) roman uit de kast en zoek onder de streepjescode op de achterflap of in het colofon op de eerste pagina naar het ISBN-nummer. Als je dat invult in de Personagebank verschijnt er een formulier met 10 vragen over elk personage uit het boek. Wat voor werk hebben ze? Hoe oud zijn ze? Waar wonen ze? Je kunt de vragen eenvoudig invullen met behulp van drop-down menuutjes.

Waarom doe je mee?

De Personagebank gaat na hoe divers Nederlandstalige romans zijn, maar de onderzoekers hopen ook terugkerende normen en voorkeuren voor bepaalde verhalen op het spoor te komen onder schrijvers, uitgevers en recensenten. Over welke persoonlijkheden vertellen schrijvers graag, en welke verhalen worden juist niet verteld? Door jouw bijdrage vinden ze een antwoord op die vragen. Maar zij niet alleen: de database is vrij toegankelijk en je kunt de actuele verhoudingen meteen zien op de website. De Personagebank is dus een uniek letterkundig onderzoek dat door lezers zelf wordt gedaan!

Wie kan meedoen?

Iedereen die onlangs een Nederlandstalige roman heeft gelezen. Voor de romans zijn er twee spelregels: ze moeten gepubliceerd zijn ná 1945 en origineel geschreven zijn in het Nederlands.

Wie organiseert het?

De Personagebank is een initiatief van studenten Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Utrecht en werd ontwikkeld door Lucas van der Deijl, student Nederlands en Digital Humanities. Hij studeerde Nederlands en Geschiedenis en volgt momenteel de onderzoeksmaster Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Utrecht.

Ik doe mee

Reacties

Ann Moens.
10 Jun, 2016. 09:31
Ik wil graag deelnemen, maar kan niet registreren om nadien in te loggen.
Liesbeth Gijsel.
16 Aug, 2016. 11:51
In de boodschap die je krijgt na inschrijving zit de link naar het project, waar je onmiddellijk kan starten. Hier is hij nog eens: http://personagebank.hum.uu.nl/doemee.xq Gezien toch wel wat mensen de boodschap per ongeluk wegklikken, overwegen we om deze werkwijze te veranderen. Hopelijk lukt het zo wel voor jou. In elk geval fijn dat je meedoet!