Help de wetenschap met het ontdekken van een seizoenaal ritme bij boomsoorten in het Afrikaanse regenwoud. Zo kunnen ze de toekomst van het woud beter voorspellen.

Wat ga je doen?

Je krijgt op de website telkens een afbeelding van een historische tabel te zien. Deze tabellen zijn begin 20ste eeuw door wetenschappers gemaakt, en bevatten notities over de groei en bloei van verscheidene boomsoorten in het Centraal-Afrikaanse tropisch regenwoud. Je krijgt een aantal vragen over de tabellen, waarbij je bepaalde kenmerken moet markeren. Zo moet je aanduiden welk deel van de tabel je bekijkt, en in welk jaargetijde er observaties zijn gedaan van een bepaalde boom.

Waarom doe je mee?

Met de data die jij verzamelt, kunnen onderzoekers nauwkeurige voorspellingen doen over de toekomst van het Centraal-Afrikaanse regenwoud in een veranderend klimaat. De data geven inzicht in wanneer en hoe vaak boomsoorten bloeien, zaad verspreiden en hun bladeren wisselen, en dit in relatie tot het klimaat begin 20ste eeuw. De tussentijdse resultaten zijn hier te vinden.

Wie kan meedoen?

Iedereen die een mondje Engels begrijpt en een computer met internetverbinding ter beschikking heeft.

Wie organiseert het?

Koen Hufkens is als plantenecoloog verbonden aan het Richardson Lab van Harvard University. Met het Jungle Rhythms project doet hij onderzoek naar seizoensgebonden patronen in de plantengroei in verschillende ecosystemen.

Ik doe mee

Reacties