In de game Reverse the Odds analyseer je op je tablet of smartphone staaltjes van echte blaastumoren. Zo help je onderzoekers een behandeling tegen deze ziekte te vinden. 

Wat ga je doen?

Je downloadt de applicatie van Reverse the Odds gratis op je tablet of smartphone en je kan meteen beginnen te spelen. In het spel help je de kleurrijke wezentjes genaamd ‘The Odds’ met het heropbouwen van hun vervallen wereld, in 350 steeds moeilijker wordende levels. Regelmatig krijg je een afbeelding van een blaastumorstaal te zien, gedoneerd door voormalige kankerpatiënten, die jij in enkele seconden tijd moet analyseren. Je beantwoordt eenvoudige vragen, zoals ‘hoeveel kankercellen zie je?’, ‘hoeveel cellen zijn blauwgekleurd?’ en ‘hoe hard stralen deze cellen?’. 

Waarom doe je mee?

Kankerpatiënten staan vaak voor een moeilijke keuze in hun behandeling: het operatief verwijderen van de kwaadaardige tumor of radiotherapie. Het team achter Reverse the Odds is op zoek naar een manier om te bepalen welke behandeling de beste uitkomst zal geven. Het antwoord zit volgens hen in biomarkers - biologische verschillen tussen bepaalde types patiënten. Maar om hier zeker van te zijn moeten deze uitgebreid worden bestudeerd in gedoneerde tumorstaaltjes. Het gaat over een massaal aanbod aan staaltjes en jij kan de taak van de onderzoekers verlichten door mee te spelen met Reverse the Odds, samen met andere spelers van over de hele wereld.

Wie kan meedoen?

Iedereen met een tablet of smartphone.