Onze essen sterven door een rondwarende schimmel. Jij kan wetenschappers helpen om nieuwe soorten essen te kweken die bestand zijn tegen de ziekte.

Wat ga je doen?

Om mee te spelen met Fraxinus log je je in met je Facebookaccount. Je krijgt dan uitleg over waarom de wetenschappers achter Fraxinus jouw deelname nodig hebben en hoe het spel werkt. Daarna ga je aan de slag met echt DNA uit het genoom van besmette bomen. Je matcht een rijtje van nucleotiden (DNA-bouwstenen), gemaakt door wetenschappers, met een patroon dat je zelf maakt volgens de regels van de genetica. Je puzzelt met basenparen uit het genoom van de besmette essen en probeert zo dicht mogelijk tegen de voorbeeldsequentie aan te leunen. Loop je vast met een patroon? Dan kan je sequenties van andere spelers ‘stelen’. Je kan jouw score vergelijken met spelers uit de rest van de wereld en je Facebookvrienden uitdagen om ook een poging te wagen.

Waarom doe je mee?

In de herfst verliest de es net zoals alle andere loofbomen zijn bladeren. Maar de Chalaraschimmel zorgt ervoor dat dit veel sneller gebeurt, vaak met de dood van de boom tot gevolg. Bepaalde genen van de es maken de boom een makkelijk slachtoffer. In het Verenigd Koninkrijk is bijvoorbeeld ruim 90 procent van de essen bedreigd. Ook in België en Nederland rukt de schimmel op. Door mee te spelen met Fraxinus kunnen onderzoekers te weten komen welke genvarianten de es resistent kunnen maken tegen de schimmel. Zo kunnen ze varianten van de es kweken waar de Chalaraschimmel geen vat meer op heeft.

Wie kan meedoen?

Iedereen met een computer, internetverbinding en een Facebookaccount. Je hebt ook een basiskennis van het Engels nodig.

Wie organiseert het?

De wetenschappers van het Sainsbury Lab in East Anglia, The Genome Analysis Centre en het John Innes Centre hebben Fraxinus gemaakt. Ze verzamelden staaltjes van de besmette bomen en roepen nu massaal deelnemers op om het DNA te helpen analyseren.