Help mee om historische ondertrouwregisters te digitaliseren voor historici. Onderweg stuit je op bijzondere beroepen en soms prachtige handschriften. Bovendien kun je punten sparen waarmee je mooie geschenken verdient.

Wat ga je doen?

Je zal historische ondertrouwregisters uit Amsterdam mee helpen te digitaliseren. Deze registers bevatten de inschrijvingen van ondertrouw in Amsterdam tussen 1578 en 1811. De inschrijving en afkondiging van ondertrouw diende (en dient nog steeds) om huwelijken vooraf aan te kondigen, zodat mensen die bezwaren tegen het huwelijk hadden die op tijd konden melden. Voor historici zijn deze inschrijvingen interessant omdat ze een schat aan informatie over de aanstaande bruidsparen bevatten, zoals hun leeftijd en herkomst. De onderzoekers vragen jouw hulp om deze gegevens uit de originele stukken over te typen op een digitaal formulier. Je kan werken van op je eigen computer, waar en wanneer het jou uitkomt. Op de website van het project vind je ook uitgebreide instructies en voorbeelden.

Wie kan meedoen?

Iedereen. Je kunt zelf aangeven uit welke periode je akten wil zien, zodat je zelf de moeilijkheidsgraad kunt bepalen. De onderzoekers hebben voornamelijk invoerders voor laat-18de-eeuwse akten nodig, die zijn doorgaans met weinig ervaring ook al goed leesbaar. Wil je meer ervaring opdoen? Het projectteam organiseert geregeld cursussen Oud Schrift. 

Waarom doe je mee?

Je maakt deel uit van een grote groep enthousiaste vrijwilligers. Geregeld organiseert het projectteam lezingen en andere bijeenkomsten voor de deelnemers. Daarnaast vinden de deelnemers vaak opvallende akten, die een plaatsje krijgen op de projectwebsite. Wat te denken van bijvoorbeeld een vader die in een Noorse gevangenis zit, bruidegoms uit exotische oorden, of een vader en zoon die op één en dezelfde dag in ondertrouw gaan? 

Bovendien verdien je per ingevoerde scan drie punten. Na controle komen daar nog eens drie punten bij. Met deze punten kun je sparen voor interessante historische publicaties.

Wie organiseert het?

Tine De Moor is hoogleraar Instituties voor Collectieve Actie in historisch perspectief aan de Universiteit van Utrecht.

Ik doe mee

Reacties